Gabriela

Dominikanska republika


22-letna Gabriela je v Santo Domingu skupaj z mamo in dvema sestrama živela v skromni hiši. Starša sta se ločila, ko je bila še majhna. Družina se je težko preživljala, vendar je imela Gabriela srečo, saj je malo denarja zaslužila v frizerskem salonu. Zaljubila se je v starejšega Roberta in rodila dve hčerki. Ko je izvedela, da jo je Roberto varal že med nosečnostjo, se je z njim razšla. Ker finančno ni bil pripravljen pomagati družini, Gabriela pa je po drugem porodu delo frizerke izgubila, je bila obupana. V tistem času je preko prijateljice spoznala žensko z imenom Mallendy. Ta ji je povedala, da je kot plesalka dve leti delala v Sloveniji in zelo dobro zaslužila. Kmalu naj bi se vrnila in dodatno zaslužila. Gabriela se je informacije razveselila, saj je v njej vzbudila upanje. Mallendy je Gabrieli in njeni prijateljici Marii obljubila, da bo slovenskemu delodajalcu Igorju sporočila, da sta tudi onidve zainteresirani za delo v Sloveniji. Čez nekaj časa jima je postregla z »odlično« novico: delodajalec ju je pripravljen sprejeti v delovno razmerje.

Za delo v Sloveniji sta morali urediti vizo za začasno bivanje, ki jo izda slovensko konzularno predstavništvo na podlagi vloge delodajalca. Gabriela in Maria sta izvedeli, da se najbližje predstavništvo Slovenije nahaja v Argentini. Mallendy jima je povedala, da je ona vse papirje uredila v dveh dneh. Pot v Argentino je za Gabrielo predstavljala problem, saj ni imela denarja, da bi jo lahko plačala. Ker je verjela, da bo v Sloveniji zaslužila veliko denarja, se je z mamo dogovorila, da bo pri zasebni izposojevalnici najela hipotekarni kredit v višini 3000 evrov. Mama je zastavila hišo v zameno za posojilo.

A Gabriela in Maria sta v Argentini izvedeli, da bo postopek trajal cel mesec. Ker sta najeli sobo v hotelu, sta porabili skoraj ves denar. Dovoljenji za začasno prebivanje v Sloveniji sta sicer pridobili, vendar sta se morali vrniti v Dominikansko republiko, saj sta bili že povsem brez denarja. Gabriela in njena mama sta bili sicer zelo zaskrbljeni, kako odplačati kredit, ampak sta se odločili, da je treba zadevo speljati do konca in najti način, kako bo Gabriela pridobila dodaten denar za pot v Slovenijo. Zato sta za pomoč prosili še teto Margarito, ki je tudi sama najela hipotekarni kredit v višini 1000 evrov. Podobno se je znašla tudi Maria in obe sta prileteli v Slovenijo. Na letališču ju je pričakal taksist, ki je povedal, da dela za Igorja in da ju bo odpeljal v nočni lokal, nad katerim bosta stanovali. Vožnja je trajala dve uri, saj sta bili odpeljani proti italijanski meji. V lokalu ju je čakal Igor. Bil je neprijazen. Ukazal je, naj se hitro preoblečeta v izzivalna oblačila, ki jih je držal v rokah. Z delom naj bi pričeli takoj. Odšli sta v bivanjski del nad lokalom in tam zagledali še tri dekleta – dve iz Dominikanske republike in eno iz Ukrajine. Vse so morale bivati v isti, hladni, umazani sobi brez ogrevanja. Časa za pogovor ni bilo. Še isti večer sta Gabriela in Maria spoznali, da ne bosta samo plesali. Bili sta prisiljeni v prostitucijo in sodelovanje pri tihotapljenju droge. Igor je rekel, da mu morajo za vsak za izhod iz hiše dati 150 evrov. Prepovedal je komunikacijo po telefonu in zasebne stike. Ostali sta zaprti v hladno sobo. Za svoje delo nista prejeli nobenega plačila.Vir: Društvo Ključ

prejšnja zgodba vse zgodbe naslednja zgodba